{"id":2490,"date":"2018-12-03T01:01:25","date_gmt":"2018-12-03T01:01:25","guid":{"rendered":"http:\/\/www.markajestkobieta.pl\/?p=2490"},"modified":"2018-12-04T08:06:27","modified_gmt":"2018-12-04T08:06:27","slug":"dr-irena-eris-tasty-stories-roznorodnosc-w-zyciu-jednosc-w-kuchni-cz-ii","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/www.markajestkobieta.pl\/aktualnosci\/dr-irena-eris-tasty-stories-roznorodnosc-w-zyciu-jednosc-w-kuchni-cz-ii\/","title":{"rendered":"Dr Irena Eris Tasty Stories. R\u00f3\u017cnorodno\u015b\u0107 w \u017cyciu, jedno\u015b\u0107 w kuchni cz. II"},"content":{"rendered":"
Wzruszenie, niedowierzanie i podziw – takie emocje towarzyszy\u0142y daniom serwowanym przez trzy wyj\u0105tkowe kobiety, szefowe kuchni – Agnieszk\u0119 Wilbrandt, Sylwi\u0119 Stachyr\u0119 i Mariole Monczak podczas Kolacji \u201eOne\u201d.\u00a0 Wydarzenie odby\u0142o si\u0119 w ostatni\u0105 sobot\u0119\u00a0 pa\u017adziernika br. w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzg\u00f3rza Dylewskie, ko\u0144cz\u0105c tym samym smakowity weekend oraz drug\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 kolejnej ods\u0142ony cyklicznego projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. Przez dwa dni go\u015bciom hotelu towarzyszy\u0142y pokazy filmowe, degustacje lokalnych produkt\u00f3w, gotowanie m.in. na ogniu, spotkania z bohaterami filmowych \u201etasty stories\u201d i z szefowymi kuchni.<\/strong><\/p>\n Dr Irena Eris Tasty Stories<\/strong> to projekt przybli\u017caj\u0105cy go\u015bciom Hoteli SPA Dr Irena Eris oraz wszystkim mi\u0142o\u015bnikom dobrej kuchni, najlepszych lokalnych producent\u00f3w wsp\u00f3\u0142pracuj\u0105cych z Hotelami SPA oraz utalentowanych kucharzy, spod r\u0119ki kt\u00f3rych wychodz\u0105 smakowite dania wykonane z najlepszych, lokalnych oraz sezonowych produkt\u00f3w. G\u0142\u00f3wnym motywem spajaj\u0105cym wszystkie tegoroczne historie by\u0142o has\u0142o \u201eR\u00f3\u017cnorodno\u015b\u0107 w \u017cyciu, jedno\u015b\u0107 w kuchni<\/strong>\u201d, a bohaterkami filmowych portret\u00f3w cz\u0119\u015bci warmi\u0144sko-mazurskiej zosta\u0142y kobiety. I nie by\u0142 to przypadek, bowiem szefow\u0105 kuchni w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzg\u00f3rza Dylewskie jest kobieta, Agnieszka Wilbrandt<\/strong>, od 12 lat zwi\u0105zana z Restauracj\u0105 Oran\u017ceria. O swoim \u017cyciu, codziennych emocjach, relacjach z partnerami, o \u017ar\u00f3dle sukces\u00f3w, ale i pora\u017cek kobiet w kulinarnych \u015bwiecie obok Agnieszki Wilbrandt opowiedzia\u0142y: Ma\u0142gorzata S\u00f3jka<\/strong>,\u00a0 szef cukierni, pracuj\u0105ca 10. rok w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzg\u00f3rza Dylewskie i lokalne producentki, kt\u00f3rych produkty trafiaj\u0105 do hotelowej kuchni – Joanna<\/strong> Walkiewicz<\/strong> prowadz\u0105ca z m\u0119\u017cem ekologiczne gospodarstwo ogrodnicze oraz Helena Wr\u00f3blewska<\/strong> i Izabela Ciesielska, <\/strong>matka i c\u00f3rka – w\u0142a\u015bcicielki hodowli k\u00f3z i serowarni. Ich przepisy na ulubione dania, kt\u00f3re sta\u0142y si\u0119 inspiracj\u0105 dla szefowych kuchni do stworzenia menu fina\u0142owej Kolacji \u201eOne\u201d. Bohaterki cho\u0107 r\u00f3\u017cni\u0105 si\u0119 od siebie \u2013 pochodzeniem, wiekiem, tradycj\u0105 rodzinn\u0105 czy profesj\u0105 \u2013 to \u0142\u0105czy je zami\u0142owanie do tego, co robi\u0105 oraz fascynacja \u015bwiatem kuchni. Ta, b\u0119d\u0105c wynikiem \u017cyciowych do\u015bwiadcze\u0144 i odwo\u0142aniem si\u0119 do w\u0142asnych korzeni, daje poczucie bezpiecze\u0144stwa, pozwala na wyra\u017cenie siebie, okre\u015bla to\u017csamo\u015b\u0107, a co najwa\u017cniejsze, \u0142\u0105czy przy stole<\/p>\n Weekend rozpocz\u0105\u0142 si\u0119 w pi\u0105tek 19. pa\u017adziernika otwart\u0105 kolacj\u0105 plenerow\u0105 w urokliwej<\/strong> Rybak\u00f3wce<\/strong> po\u0142o\u017conej nad stawem, nieopodal hotelu. By\u0142a to okazja do zaprezentowania najlepszych lokalnych producent\u00f3w i ich wyrob\u00f3w oraz sentymentalnych spotka\u0144 z obecnymi bohaterami Dr Irena Eris Tasty Stories i z ubieg\u0142ego roku m.in. z Jaros\u0142awem Parolem z Tradycyjnej W\u0119dzarni Warmi\u0144skiej\u00a0 oraz Paw\u0142em B\u0142a\u017cewiczem z Browaru Kormoran. Go\u015bcie pr\u00f3bowali m.in. pasztet z boczku, paprykarzem ze szczupaka i jadalnymi kwiatami Mariusza Kusia, rogaliki i babki dyniowe Ma\u0142gorzaty S\u00f3jki, o nadzwyczajnej s\u0142odyczy ostatnie truskawki z gospodarstwa Joanny Walkiewicz, wyj\u0105tkowe sery i twarogi kozie z gospodarstwa \u201eNad Arem\u201d, quiche ziemniaczany z ryb\u0105 i warzywami, pierogi z kasz\u0105 owsian\u0105, pieczone mi\u0119sa, w\u0119dzone ryby, domowe pieczywo z r\u00f3\u017cnych m\u0105k czy dania z ognia przygotowane przez go\u015bcinnie gotuj\u0105cych szef\u00f3w Janusza Myjaka (z krynickiego Hotelu SPA Dr Irena Eris) oraz Marcina So\u0142tysa (Filipa 18).<\/p>\n O tym, \u017ce z podobnymi problemami mamy do czynienia w Polsce, opowiada\u0142y podczas dyskusji prowadzonej przez Lucyn\u0119 Zembowicz z Films For Food (dystrybutor filmu) trzy szefowe kuchni \u2013 Agnieszka Wilbrandt<\/strong>, pierwsza kobieta na takim stanowisku w historii Hoteli SPA Dr Irena Eris; Sylwia Stachyra<\/strong>, za\u0142o\u017cycielka CookShe i tegoroczna zwyci\u0119\u017cczyni programu Top Chef Polska, pochodz\u0105ca z Lublina prawniczka, kt\u00f3ra pod\u0105\u017cy\u0142a drog\u0105 swojej pasji i zdoby\u0142a w Wielkiej Brytanii staranne kulinarne wykszta\u0142cenie oraz Mariola Monczak<\/strong>, wroc\u0142awianka, od 17 lat zwi\u0105zana z Restauracj\u0105 Pod Papugami, obecnie jako szef kuchni, uczestniczka programu Top Chef, kt\u00f3rej misj\u0105 jest nie tylko w\u0142asny rozw\u00f3j, ale i edukacja m\u0142odzie\u017cy w dziedzinie gastronomii.<\/p>\n W sobotni wiecz\u00f3r roz\u015bwietli\u0142y si\u0119 wn\u0119trza Gospody Sielanka, gdzie rozpocz\u0119\u0142a si\u0119<\/strong> Kolacja \u201eOne\u201d<\/strong>.<\/p>\n Mocnym akcentem na pocz\u0105tek kolacji by\u0142a wytrawna wariacja na temat ptysia z kozim sercem, \u015bwie\u017c\u0105 truskawk\u0105 i kozim serem. Do tego Ca\u2019 di Rajo, Epsilon PINK Extra Dry z w\u0142oskiego regionu Veneto, pierwsze z doskona\u0142ych win serwowanych przez sommeliera Krzysztofa Kr\u00f3lczyka z Wineonline, partnera kolacji.<\/strong><\/p>\n Kolejne pozycje z o\u015bmiodaniowego menu by\u0142y r\u00f3wnie zaskakuj\u0105ce, pi\u0119knie podane oraz profesjonalnie zaserwowane. Go\u015bcie delektowali si\u0119 mi\u0119dzy innymi sielaw\u0105 faszerowan\u0105 rakami podan\u0105 z kawiorem ze \u015blimaka, kotletem schabowym z ko\u017aliny oraz policzkami z sandacza. Kolejn\u0105 niespodziank\u0119 sprawi\u0142 pocz\u0119stunek, na oczyszczenie kubk\u00f3w smakowych, imperialnym porterem ba\u0142tyckim \u201eImperial Prunum\u201d dosmaczonego \u015bliwk\u0105 Suska Sechlo\u0144ska, z Browaru Kormoran.<\/p>\n Ka\u017cdemu daniu towarzyszy\u0142y filmowe opowie\u015bci tegorocznych bohaterek Dr Irena Eris Tasty Stories i doskona\u0142y wine pairing.<\/strong> A do urokliwej atmosfery wieczoru przyczyni\u0142a wysmakowana\u00a0 scenografia nawi\u0105zuj\u0105ca do le\u015bnych inspiracji, stworzona przez Mart\u0119 Szostek i Mart\u0119 Kondratowsk\u0105 z Supergirls Do Design. Eleganck\u0105 zastaw\u0119 sto\u0142ow\u0105, zapewni\u0142a firma Gastro Magic, a o komfort go\u015bci przy sto\u0142ach zadba\u0142a firma Rent Design. Oficjalnym zako\u0144czeniem kolacji by\u0142y podzi\u0119kowania i gor\u0105ce brawa dla wszystkich, kt\u00f3rzy przyczynili si\u0119 do realizacji drugiej edycji projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. Bo to przecie\u017c wsp\u00f3lny sukces szefowych kuchni, r\u00f3wnie\u017c zaproszonych do wsp\u00f3\u0142pracy, serwisu kelnerskiego, ca\u0142ej obs\u0142ugi hotelu oraz partner\u00f3w tego przedsi\u0119wzi\u0119cia. Organizatorzy serdecznie dzi\u0119kuj\u0105 wszystkim go\u015bciom obecnym podczas Weekendu z Kolacj\u0105 \u201eOne\u201d oraz gminie Ostr\u00f3da<\/strong>, g\u0142\u00f3wnemu partnerowi projektu, za wsparcie i wiar\u0119 w jego rol\u0119 i moc w promowaniu kultury, tradycji i dziedzictwa kulinarnego tego pi\u0119knego i czystego ekologicznie regionu.<\/p>\n FILMOWE WYWIADY oraz wi\u0119cej informacji o bohaterach Dr Irena Eris Tasty Stories s\u0105 dost\u0119pne na stronie http:\/\/www.drirenaeristastystories.com\/kolacja-one-podsumowanie\/<\/a><\/em><\/strong><\/p>\n<\/a><\/strong><\/p>\n
<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a><\/p>\n
<\/a><\/p>\n
<\/a>W \u015bwiecie kobiecej kuchni obok precyzji, dok\u0142adno\u015bci znacz\u0105c\u0105 rol\u0119 odgrywaj\u0105 emocje.<\/strong> Tw\u00f3rcy projektu pr\u00f3buj\u0105c odpowiedzie\u0107 na pytania \u2013 co decyduje o sukcesie kulinarnym kobiet? Czy kobiety gotuj\u0105 inaczej? Jak odnajduj\u0105 si\u0119 w tym zdominowanym przez m\u0119\u017cczyzn \u015bwiecie? Jaki wp\u0142yw ma \u201ebabska natura\u201d na smak da\u0144? – postanowili nie ogranicza\u0107 si\u0119 do polskich reali\u00f3w, ale pos\u0142ucha\u0107 g\u0142os\u00f3w kobiet z ca\u0142ego \u015bwiata. Dlatego, w sobotnie przedpo\u0142udnie, zaprosili go\u015bci hotelu oraz przedstawicieli medi\u00f3w do obejrzenia dokumentu \u201eBoginie jedzenia\u201d <\/strong>w re\u017cyserii Francuzki V\u00e9rane Fr\u00e9diani. Pochodz\u0105ce z mocno zr\u00f3\u017cnicowanych \u015brodowisk i r\u00f3\u017cnych zak\u0105tk\u00f3w ziemi charyzmatyczne szefowe kuchni i cukierni, sommelierki oraz barmanki opowiada\u0142y o regu\u0142ach rz\u0105dz\u0105cych \u015bwiatem gastronomii i o tym, co wnosz\u0105 do niego jako kobiety.<\/p>\n
<\/a><\/p>\n
<\/a><\/p>\n
<\/a>
<\/a>
<\/a><\/p>\n