Home Aktualności Różnorodność w życiu, jedność w kuchni – kolejna odsłona Dr Irena Eris...

Różnorodność w życiu, jedność w kuchni – kolejna odsłona Dr Irena Eris Tasty Stories

609
0
SHARE

Dr Irena Eris Tasty Stories, unikatowy projekt Hoteli SPA Dr Irena Eris, uznany w ubiegłym za jedno z najważniejszych wydarzeń, które odmieniło polską gastronomię w 2018 roku, powrócił w nowej odsłonie.

Opowiada o wspaniałości polskiej kuchni, lokalnych dobrach kulinarnych i smakach, a także o pasji producentów, którzy te dobra tworzą oraz o szefach kuchni, którzy je zamieniają w niezapomniane doznania smakowe.

Za każdą bowiem z tych osób stoi ciekawa historia, a przede wszystkim miłość do produktu i ziemi, szacunek do dziedzictwa kulinarnego.  Opowieści te, w postać filmowych dokumentów (dostępne na portalu www.DrIrenaErisTastyStoires.com) stają się inspiracją dla szefów kuchni Hoteli SPA Dr Irena Eris do wydania raz w roku ekskluzywnej kolacji „tasty stories” przygotowanej z lokalnych składników dostarczonych przez producentów z regionu Hoteli SPA.

Mottem łączącym w tym roku bohaterów „tasty stories” jest “Różnorodność w życiu, jedność w kuchni” – wyjaśnia Katarzyna Szymkiewicz rzecznik projektu i konsultant PR Hoteli SPA Dr Irena Eris.

Nasza domowa kuchnia jest bowiem znakomitym zwierciadłem emocji, zdobytych doświadczeń, pielęgnowanych tradycji, ale jednocześnie łączy ludzi bez względu na wiek, płeć, zawód, czy pochodzenie. W magiczny sposób w kuchni z różnorodności rodzi się jedność i równowaga na stole, w postaci wspólnego posiłku. A którego chyba nam coraz częściej brakuje w codziennym życiu.

Za nami beskidzkie spotkanie w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój, gdzie autorami Kolacji „Oni” z degustacyjnym menu byli trzej doświadczeni szefowie kuchniJanusz Myjak, szef kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój oraz zaproszeni do współpracy jego przyjaciele – krakowscy szefowie kuchni  – Paweł Kras z Restauracji Bottiglieria 1881 oraz Marcin Sołtys z Restauracji Filipa 18. Zaserwowali sześciodaniowe menu, złożone z regionalnych smaków i, przede wszystkim, opracowane wspólnie.

Przed nami kolejne wydarzenie podczas weekendu 19-21 października. Tym razem miejscem spotkań z lokalnymi producentami, degustacji regionalnych przysmaków Warmii i Mazur oraz wydania degustacyjnej Kolacji „ONE” jest Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.

Jesienne spotkanie na Wzgórzach Dylewskich będzie o tyle ciekawe, że bohaterkami warmińsko-mazurskiej edycji są KOBIETY.tłumaczy Anna Pikuła lider projektu Dr Irena Eris Tasty StoriesPokazujemy sylwetki nietuzinkowych postaci, lokalnych producentek – kozich serów i ekologicznych warzyw, których produkty trafiają do hotelowej restauracji oraz,  pracownic mazurskiego Hotelu SPA, zatrudnionych na stanowisku szef cukiernik i szef kuchni.

Kulinarne przeżycia czekają uczestników otwartego spotkania już w piątkowy wieczór, kiedy ponownie rozświetlą się wnętrza Rybakówki położonej nad stawem nieopodal hotelu. A jej wnętrza wypełni atmosfera spotkań m.in. z lokalnymi producentami i degustacji dań lokalnych z produktów przygotowanych na ogniu i grillu.

Niezwykłą oprawę będzie miała również sobotnia kolacja, o wymownym tytule „ONE”, do wydania której po raz pierwszy połączyły siły trzy kreatywne kobiety szefowe kuchni

Agnieszka Wilbrandt z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz zaproszone przez nią do współpracy uczestniczki Top Chef – Mariola Monczak (szef kuchni Restauracji Pod Papugami) i zwyciężczyni Top Chef 2018 Sylwia Stachyra założycielka „CookShe”.

Wieczorną ucztę poprzedzi przygotowany dla gości hotelu pokaz filmu „Boginie jedzenia”.

To niezwykle ciekawy dokument wyreżyserowany przez Franuzkę Vérane Frédiani, która  za pomocą filmu postanowiła walczyć ze stereotypem w gastronomii, że profesjonalne gotowanie jest domeną mężczyzn – dodaje Katarzyna Szymkiewicz. W „Boginiach jedzenia” poznajemy wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki – od restauracji z trzema gwiazdkami Michelin do streetfoodu. Chociaż pochodzą z różnych miejsc, to łączą je podobne motywacje i problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także wspierania lokalnego biznesu.

Ten film stanowi świetne wprowadzenie w wieczorną kolację, którą poprzedzają wspólne przygotowania i gotowanie, trzech szefowych, jakże różnych osobowości i z odmiennym doświadczeniem.

Jeżeli nie znasz projektu kulinarnego Hoteli SPA – Dr Irena Eris Tasty Stories –  zajrzyj koniecznie na www.DrIrenaErisTastyStories.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here